
Burlend Edelhert maakt indruk op de hindes uit bronstroedel (Hoge Veluwe, 25 september 2016)
Edelherten, zowel mannetjes als vrouwtjes, leven het grootste deel van het jaar gescheiden. De mannen zijn gesteld op hun rust; vandaar dat ze bij voorkeur vertoeven in gebieden waar weinig andere herten zijn. De bronstperiode vormt daar een uitzondering op. Dan zijn de vrouwen vruchtbaar en spelen de hormonen op.

Mannetjes en vrouwtjes leven het grootste deel van het jaar gescheiden (Deelerwoud, 1 oktober 2017)
Op traditionele bronstplekken verzamelen de heren zich dan, en laten ze van zich horen door te burlen. Een loeiend geluid, waarmee ze indruk proberen te maken op de dames. De hindes (zoals de vrouwelijke herten officieel heten) worden door de mannelijke herten bijeen gedreven in bronstroedels. Naast burlen kunnen de mannen ook vechten om de heerschappij van zo’n bronstroedel. En dat is niet zonder gevaar, want jaarlijks sterven er herten als gevolg van de verwondingen die ze daarbij opliepen. In het vakjargon heet dat “geforkeld”. Bij edelherten ontwijken niet alleen de mannetjes het grootste deel van het jaar de vrouwtjes, maar zowel mannen als vrouwen ontwijken het hele jaar door ook de mensen. Daardoor is het voor natuurfotografen lastig om deze prachtige dieren goed in beeld te krijgen. De bronst is bij uitstek een periode om er met je camera op uit te trekken om deze dieren te vereeuwigen.

De bronst is bij uitstek een periode om er met je camera op uit te trekken om deze dieren te vereeuwigen (Wildbaanweg Hoge Veluwe, 21 september 2013)
De bronstperiode duurt ongeveer een maand. Binnen die maand zijn er circa vijf dagen dat het grootste deel van de hindes vruchtbaar is. Die periode heet de hoogbronst. De periode van bronst en hoogbronst verschilt van gebied tot gebied. Op de Hoge Veluwe is de hoogbronst doorgaans tussen 15 en 20 september. In het Deelerwoud en de aangrenzende Veluwezoom is dat tussen 1 en 5 oktober. En in de Oostvaardersplassen ligt dat tussen 10 en 15 oktober.

De bronst in de Oostvaardersplassen is een maand later dan op de Hoge Veluwe (12 oktober 2017)