In opdracht van FREE Nature en Staatsbosbeheer ben ik de afgelopen weken op pad geweest met een fotomast. Een uitschuifbare mast die maximaal 7 meter lang is. De laatste 1,5 meter is wel wat aan de dunne kant, dus daar maak ik niet altijd gebruik van. Het doel was om foto’s te maken van de structuur van de vegetatie. Per uiterwaard in de Gelderse Poort waren er vooraf ongeveer vijf te fotograferen punten aangegeven. Deze punten zijn gekozen op plekken waar naar verwachting de komende jaren de vegetatie gaat veranderen.
De foto’s die gemaakt zijn middels deze ‘drone op een stok ’ leveren nu al verrassende beelden op. Het voorbeeld hierboven laat (links) de foto zien vanaf de grond, waarbij het lijkt alsof het hele gebied verruigd is. De foto rechts is vanaf hetzelfde punt genomen, maar dan met een fotomast vanaf 5,5 meter hoogte. Dan zie je dat er een mozaïek is van ruigere en grazigere delen.
Als er de komende jaren op dezelfde plaatsen en op dezelfde manier foto’s worden gemaakt dan wordt het (naar verwachting) duidelijk of de verhouding gras, ruigte en struweel/bos verandert. Welke factoren er in welke mate invloed hebben op de ontwikkeling van de structuur van de vegetatie, en of het wenselijk is om die te beïnvloeden, is een heel andere vraag. Die zal niet te beantwoorden zijn met het maken van foto’s alléén.
Voorlopig levert het in ieder geval wel mooie beelden op en geeft het weer een nieuwe kijk op de prachtige natuurgebieden in de Gelderse Poort.