In het Deelerwoud is Natuurmonumenten (sinds 2001) gestopt met de jacht op edel- en damherten. Sindsdien is hun aantal daar spectaculair gestegen. Leefden er voorheen nog slechts 49 edelherten, anno 2015 zijn dat er meer dan 400! Ook damherten komen daar nu in vergelijkbare aantallen voor, met dien verstande dat de populatie van die soort in 2001 uit 86 dieren. Uitgaande van een leefgebied met een oppervlakte van 1200 hectare, levert dit dichtheden op van 33 edel- en damherten per 100 hectare. Voor het edelhert is dat ruim tien keer zoveel als elders op de Veluwe. En damherten tref je in andere gebieden sowieso maar mondjesmaat aan.
Naast een forse toename van de aantallen heeft er een verandering plaats gevonden in de geslachtsverhouding. Het Deelerwoud was van oudsher een gebied waar voornamelijk mannelijke dieren leefden. Zij trokken tijdens de bronst weg op zoek naar de vrouwtjes. Tegenwoordig leven in het Deelerwoud vooral vrouwelijke dieren en komen tijdens de bronst de sterkste mannelijke herten vanuit de wijde omgeving hier naar toe.
Door de aanwezigheid van grote aantallen herten worden jonge loofbomen massaal aangevreten. Alleen de grove den verjongt nog wèl massaal. Ook op de heide is het effect van de begrazing door de herten goed te zien. Lokaal heeft de monotone grasmat van bochtige smele plaats gemaakt voor een gevarieerde heidevegetatie.
Het is leuk voor de mensen dat, als gevolg van het stoppen van de jacht, er steeds meer herten te zien zijn in het Deelerwoud. Hertenminnend Nederland heeft zijn weg naar dit gebied dan ook gevonden. Zo kwam ik op een vroege woensdagmorgen in juni van dit jaar al 7 andere natuurvorsers tegen.
Heeft u belangstelling gekregen voor de herten van het Deelerwoud? Dan bent u van harte welkom om mee te gaan met de dagtocht op zaterdag 10 oktober 2015.